Як скласти бізнес-план ресторану, кафе або бару?

Якщо ви вирішили вкласти гроші у відкриття ресторану, кафе або бару, вам в першу чергу потрібно ретельно все спланувати. Слід вибрати оптимальне місце, в якому буде розташовано заклад, приблизно оцінити його відвідуваність, вивчити сильні та слабкі сторони конкурентів, а також визначити, на яку цільову аудиторію найкраще орієнтуватися. Всі ці нюанси слід вказати в ресторанному бізнес-плані, який ви можете скласти і без допомоги фахівців.

З чого почати?

Багато починаючі підприємці не знають,  як скласти бізнес-план для відкриття ресторану, кафе, бару  чи інших закладів громадського харчування, через що надалі вони стикаються з серйозними труднощами. Варто лише випустити з уваги один невеличкий нюанс (проігнорувати сильних конкурентів і відкрити заклад неподалік від популярного ресторану, наприклад), і ваші доходи застигнуть на одному рівні, а відвідувачі будуть харчуватися в інших місцях. Тому ваш бізнес-план по відкриттю кафе повинен бути бездоганним.

У нього потрібно включити такі пункти:

  • Загальний опис закладу. У цьому пункті бізнес-плану ресторану слід вказати, якою буде площа клієнтського простору в закладі, на скільки місць воно розраховане і на яку цільову аудиторію орієнтоване (на середньостатистичних відвідувачів із середнім доходом або ж на представників вищих верств суспільства).
  • Перелік послуг. Крім стандартного набору послуг, які пропонують всі заклади громадського харчування, ви також можете надавати і інші: організацію банкетів, святкових заходів, весіль і т. Д.
  • Маркетинг. Без ефективної реклами ваш заклад буде довго залишатися в тіні, поки про нього не дізнається достатню кількість клієнтів. Тому перед тим, як самому скласти бізнес-план для кафе чи ресторану, оцініть свої фінансові можливості і вирішите, скільки грошей ви готові заплатити за грамотно оформлену вивіску на вході, рекламу на телебаченні, радіо і сайтах, буклети та листівки, а також інші рекламні носії, які сьогодні користуються великим попитом серед бізнесменів.
  • Оформлення документів. Навіть якщо ви добре розбираєтеся в маркетингу і знаєте, як самостійно скласти ефективний бізнес-план для кафе, у вас можуть виникнути серйозні труднощі з документацією. І вам треба буде розв’язати, хто буде займатися оформленням всіх необхідних паперів: або ви самі, або ж співробітники спеціалізованих компаній, які співпрацюють з початківцями бізнесменами і беруть на себе всі клопоти, пов’язані з документацією. Природно, другий варіант більш привабливий, але за послуги таких компаній потрібно буде заплатити певну суму грошей.

Варто відзначити, що готовий бізнес-план кафе, зроблений вами особисто, не потрібно реалізовувати відразу ж після того, як ви поставите точку на його останній сторінці. В ідеалі варто показати його досвідченим фахівцям консалтингової компанії. Вони допоможуть вам усунути дрібні помилки в бізнес-плані ресторану, запропонують власні ідеї і порекомендують найдієвіші способи залучення клієнтів і збільшення прибутку.

виробничі нюанси

Після того як ви внесете в бізнес-план вищеперелічені пункти, потрібно буде попрацювати і над виробничими питаннями:

  • Скільки співробітників буде працювати в закладі? Для середнього ресторану, розрахованого на 20-30 відвідувачів, буде цілком достатньо двох кухарів, 3-4 офіціантів, одного бармена, адміністратора, бухгалтера, а також однієї прибиральниці і 1-2 підсобних робітників.
  • Як укомплектувати заклад? В першу чергу, вам знадобляться меблі (стільці, столики, барні стійки), обладнання для приготування та зберігання їжі (плити, холодильники, духовки, міксери, блендери, м’ясорубки та ін.), А також додаткова техніка, призначена для створення комфортних умов в залі ресторану (телевізори, музичний центр, Wi-Fi роутер і ін.).
  • Що обов’язково повинно бути в меню? У стандартному меню повинні бути салати, перші і другі страви, закуски, гарніри, м’ясні та вегетаріанські страви, а також десерти і напої (алкогольні і безалкогольні). До слова, перед тим, як зробити бізнес-план кафе, ви можете відвідати заклади своїх конкурентів і ознайомитися з асортиментом страв і напоїв, які вони пропонують. Це полегшить роботу при складанні меню власного ресторану або кафе.
  • Як вибрати постачальників продукції? Найкраще співпрацювати з організаціями, які займаються оптовим продажем продовольчих товарів і при цьому самі доставляють товари клієнтам.

Як швидко окупається ресторанний бізнес?

Отже, ви вже розібралися з тим, як скласти бізнес-план по громадському харчуванню, і тепер вас цікавить тільки одне — чи довго доведеться чекати, поки вкладені гроші не повернуться? Однозначно відповісти на таке питання досить важко. Все залежить від того, в якому районі буде знаходитися ваш ресторан або кафе, як ви оформите його інтер’єр, скільки грошей ви вкладете в рекламу. Чим ретельніше ви підготуєтеся до відкриття свого бізнесу і чим більше дрібниць ви врахуєте, тим вище будуть ваші шанси перевершити конкурентів і відвоювати свою частку ринка