Бізнес-план по вирощуванню грибів шампіньйонів

Бізнес-план по вирощуванню шампіньйонів Ситуація на сучасному ринку праці спонукає людей шукати альтернативні шляхи заробітку, розглядаючи варіанти власного міні-виробництва. Одним з найпопулярніших способів знайти фінансову незалежність є вирощування та подальший збут грибів. Розробивши бізнес-план для вирощування печериць і втіливши його в життя, можна налагодити стабільне джерело доходу, достатній для комфортного життя.

Організаційні моменти

Бізнес-план по вирощуванню шампіньйонів включає підготовку відповідного приміщення, т. Е. Шампіньйонниці. Її площа повинна складати принаймні 100 кв. м. Деякі будують шампіньйонницю з нуля, але такий варіант, як правило, вимагає фінансових затрат. Якщо ж ваш бюджет не розрахований на зведення нової будівлі, можна переобладнати старий амбар, корівник або сховище для овочів. В цьому випадку доведеться лише частково реконструювати приміщення, пристосувавши його під свої потреби.

Бізнес-план по вирощуванню грибів шампіньйонів також передбачає покупку додаткового обладнання для дотримання температурного режиму і необхідного рівня вологості. Крім того, доведеться придбати пульверизатор для розпилення туману і охолоджуючу техніку.

Плануючи вирощування печериць, необхідно так скласти бізнес-план, щоб він охоплював 5 основних етапів:

  • Підготовку міцелію.
  • Виробництво компосту.
  • Безпосередньо вирощування.
  • Збір дозрілих грибів.
  • Збут продукції.

особливості виробництва

Причинами можливих невдач, через які бізнес-план вирощування шампіньйонів зазнає невдачі, є використання неякісного компосту і неправильна технологія поливу. Обдумуючи виробництво печериць, включіть в бізнес-план по їх вирощуванню покупку хорошого добрива. Фахівці не рекомендують самостійне виготовлення компосту, особливо якщо ви новачок в цій справі.

Це ж стосується і міцелію — його придбання має здійснюватися у перевіреного постачальника, товар якого користується високим попитом в вашому регіоні. Якщо ж ви надихнулися ідеєю самостійного виробництва компосту, необхідно відвести місце для спеціальної термокамери, яка відповідала б вимогам, необхідним для пастеризації добрива.

Про плани

Бізнес-план по вирощуванню грибів шампіньйонів передбачає витрати на закупівлю компосту в співвідношенні близько 130 доларів за одну тонну. Для того щоб виростити партію і зібрати урожай, необхідно як мінімум два місяці. При цьому потрібно буде виділити кошти на забезпечення потрібних кліматичних умов, покупку торфу, оплату рахунків за електрику, придбання пестицидів і т. Д. При вирощуванні печериць бізнес-план вважається вдалим, якщо з однієї тонни компосту вдається отримати близько 200 кг продукції. Особливо вдалим вважається такий бізнес план, вирощування печериць при якому дозволяє зібрати до 350 кг кінцевого продукту з однієї тонни.

Що стосується прибутку, печериці, вирощені в домашніх умовах по ретельно складеним бізнес-плану, продаються по 1,4 долара за кілограм. Тобто виробництво печериць, бізнес-план яких розрахований на два місяці, в середньому приносить близько 280 доларів (200 кг по 1.4). Якщо враховувати, що таких врожаїв планується близько п’яти або шести на рік, то можна не сумніватися — все організаційні клопоти цілком виправдовують себе. Таким чином, якщо серйозно підійти до написання бізнес-плану, гриби печериці можуть приносити цілком пристойний дохід. Необхідно лише все ретельно продумати і заздалегідь визначити місця збуту продукції.