Бізнес-ідея відкриття молочної ферми
Аграрний сектор — це джерело незамінних для нас продуктів харчування, серед яких особливе значення мають молоко і кисломолочні продукти.
В останні роки відзначається тенденція зростання попиту на них, що в свою чергу говорить про перспективність бізнес-ідеї відкриття молочної ферми.
Свого часу молочне скотарство як в державному, так і в приватному секторі не задовольняло попит. У наші дні ситуація дещо інша — збільшується кількість підприємств, що спеціалізуються на розведенні молочної худоби.
У той же час практично всі росіяни споживають молоко в кількості, яка менше рекомендованих міжнародних норм.
Бізнес по відкриттю молочної ферми
Сьогодні держава орієнтована на заміщення імпортної продукції, тому воно в міру можливості надає допомогу вітчизняному тваринництву, що зайвий раз підтверджує спроможність проекту, в основі якого лежить відкриття молочної ферми .
Не можна не відзначити наступний факт — фінансові інститути, страхові компанії, інвестори все більше цікавляться сільськогосподарськими підприємствами.
Для залучення сторонніх коштів природно потрібно бізнес план молочної ферми, який приверне увагу джерел сторонніх коштів.
Як організувати бізнес з відкриття молочної ферми
Розглянемо приблизний бізнес-план молочної ферми:
Молочна ферма розрахована на 280 тварин. Порода — Голштинська. Планується, що удій за лактацію становитиме від 6000 до 9000 л.
Висока продуктивність корів і належну якість молока гарантується зарубіжної технологією годівлі, утримання, автоматизованим процесом доїння.
Слід підкреслити, що зарубіжні підходи (наприклад, голландські) до розведення молочної худоби в порівнянні з такими вітчизняними вимагають менших затрат ручної праці, і при цьому помітно скорочують фінансові витрати.
Як доїльного обладнання буде використовуватися обладнання типу «Ялинка» (альтернатива — «Тандем»), яка розрахована на 8 тварин (одна доїльна яма).
Тварини основного стада будуть міститися протягом року в стійлах. Раціон — стабільний незалежно від сезону року) — виключить ймовірність коливань продуктивності корів.Система змісту — безприв’язна.
З метою видалення гною буде придбаний міні-трактор. Скребкові та інші транспортери свідомо виключені, так як вони пов’язані з великими витратами.
Добовий обсяг отриманого молока — до 6000 т.
Продукція в основному буде реалізовуватися молокозаводам.
Орієнтовна ціна літра молока — 7 р. (Розфасований варіант — 10 р.).
Етапи реалізації бізнес-проекту
Кращий час для початку реалізації ідеї — літо.
Підготовка до відкриття молочної ферми
Вона займе не менше 5 місяців.
На цьому етапі будуть шукатися гроші для реалізації бізнес-ідеї, доопрацьовуватися бізнес-план (велика ймовірність зміни цін на молоко), укладатися договори постачальниками.
Також будуть вирішуватися питання, пов’язані зі збутом продукції, техніко-економічним обґрунтуванням.
Будівництво, монтажні роботи
На це буде потрібно як мінімум 4 місяці. Планується зведення корівника, обладнання доїльного залу, сховища та інших допоміжних об’єктів.
На цьому етапі сформується робочий штат, проведуть пуско-налагоджувальні роботи, визначиться кормова база (плануються власні корми), придбаються нетелі раніше зазначеної породи.
Старт молочного бізнесу
Продовжиться заготівля кормів, визначаться оптимальні канали збуту, налагодиться облік і контроль. На цьому етапі молочна ферма почне працювати відповідно до ТЕО.
Кормова база для молочної ферми
Місцезнаходження пасовищ, полів — біля молочної ферми.
Корми будуть представлені районованими сортами культур, в тому числі конюшиною червоним, викою ярою, вівсом, кукурудзою, багаторічними злаками …
У структурі раціону передбачені сінаж, силос. Концентрати можна купувати, але дешевше обзавестися своїм комбікормовим міні-заводом.
Крім цього, у другому випадку невикористаний комбікорм стане додатковим джерелом доходу. Для реалізації будівельного проекту заводу буде потрібно в середньому 130000 р.
Основні елементи, за якими буде збалансовуватися раціон: білок, кальцій, фосфор і інші мінеральні речовини. Кожен вид корму в лабораторних умовах буде перевірятися на якість. Обов’язковий компонент раціону — сода.
Виробництво і збут молочної продукції
Для повноцінної роботи ферми необхідно придбати лінію з розливу і упаковці продукції.Технологія включить високотемпературну обробку молока, його розфасовку.
Молоко буде затребуване серед місцевих магазинів, пунктів громадського харчування, молокопереробних підприємств, в приватному секторі.
Перспективи молочного бізнесу
Вихід на самоокупність дозволить освоїти нові сільгоспугіддя, збільшити поголів’я тварин, розширити асортимент продукції, обзавестися своїми торговими точками, інтегрувати в роботу ферми розведення інших сільськогосподарських тварин і птиці.
Добавить комментарий