Ринок збуту дуже величезний, і побудувати в ньому свій бізнес не так вже й просто. Виробництво сиру можна назвати одним з найбільш привабливих для російських виробників.

Все тому, що на сирну продукцію дуже великий попит. Сир є одним з найбільш затребуваних продуктів, майже у кожної людини він присутній в раціоні.

бізнес-ідея виробництва сируЗавод по такій продукції є досить дохідним і виробництво сиру без всяких сумнівів відмінна бізнес-ідея .

Бізнес на виробництві сиру

Більшість бізнесменів починають його з нуля, деякі ж мають невеликий досвід.

При відкритті підприємства щомісяця асортимент продуктів повинен зростати, щоб надалі отримувати прибуток і підвищувати популярність у своїй організації.

До всього можна додати і приготування сиру, кефіру, кислого молока. Щоб зробити якісну продукцію, потрібно дотримуватися всіх правил по виготовленню. І тут можуть виникнути перші труднощі.

Щоб правильно розпорядитися своїми коштами і розрахувати свої сили, потрібно скласти грамотний бізнес-план.

Як організувати бізнес з виробництва сиру

Спершу необхідно вирішити питання щодо оформлення документів, для цього вам потрібні:

  1. Засвідчує папір на покупку або оренду земельної ділянки з подальшою побудовою на ньому приміщення;
  2. Свідоцтво про реєстрацію господарства, оформлене на юридичну особу (або ТОВ, або ІП);
  3. Укладені договори на поставку сировини і реалізація вже готових виробів;
  4. Ліцензія на виробництво продукції, а також необхідні сертифікати на готові продукти харчування.

Після того як ви знайшли землю і будівлю, можна приступати до облаштування приміщення.

 

У бізнес-плані рекомендується провести опис необхідного обладнання, на якому будуть готуватися сир і молочка:

  •  Ванна для довгої пастеризації. Її номінальним обсяг повинен становити не менше ста літрів;
  • Парафінер об’ємом від сімдесяти п’яти літрів;
  • Прес для сирної продукції;
  • Форми не менше двох штук;
  • Два холодильника (як мінімум);
  • Стільниця для роботи.

як організувати виробництво сиру

Сам цех повинен складатися з декількох ділянок: приміщення, де буде відбуватися закваска, кімната для засолювання і місце для холодильного обладнання.

Загальна площа приміщення повинна бути не менше трьохсот квадратів і висота стель до чотирьох метрів.

Сировина для виробництва сиру

Далі потрібно обміркувати організацію щодо поставок сировини: воно повинно бути обов’язково якісним .

Все тому, що смак отриманого товар безпосередньо залежить від якості первинних продуктів. Як молочної сировини для приготування сирів використовуються молоко, вершки і закваски.

Додатково можна придбати сіль, ферменти і плівка, в яку буде обертатися в кінці приготування продукт.

Воно повинно відповідати обов’язковим вимогам:

  1. Молоко повинно бути взято від здорових корів;
  2. Повинна дотримуватися кислотність і бути не нижче позначки в 6,8;
  3. Молоко не повинно містити антибіотиків;
  4. Характеристики сировини повинні бути на рівні по жирності не менше трьох з половиною відсотків, за вмістом білка — не менш трьох відсотків, температурний режим при прийомі продукту — не більш дванадцяти градусів.

Все повинно відповідати ГОСТу. Коли укладається договір про постачання потрібної сировини, повинні бути чітко прописані вимоги до сировини, обсяги поставки, умови доставки і оплата .

Молоко є головним інгредієнтом у виробництві сиру, тому необхідно співпрацювати з фермерськими господарствами.

Штат співробітників для виробництва сиру

Також варто звернути увагу на штат, адже для нормального робочого процесу необхідні співробітники: керівник, технолог, сировар, комірник, кілька робітників і вантажник.

Керівник і технолог повинні мати вищу освіту і які знають толк в цій непростій справі .

Решта ж повинні мати освіту не нижче середньої спеціальної, отриманого в коледжі або технікумі.Додатково до всього у вас повинен бути водій і експедитор з вантажною машиною, які будуть здійснювати поставки в магазини міста вже готової продукції.

бізнес з виробництва сиру

Витрата на оплату праці в середньому в місяць становить близько ста п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Початкові інвестиції у виробництво сиру

Тепер потрібно розрахувати вартість для початкових вкладень, в них входить:

  •  Оренда приміщення — від ста тисяч рублів і вище;
  • Закупівля обладнання та монтаж — близько двохсот тисяч;
  • Купівля вихідної сировини;

Плюс до всієї отриманої суми додайте щомісячні витрати:

  • Заробітна плата працівникам;
  • Купівля сировини;
  • Плата на комунальні витрати.

У підсумку вся сума за місяць становитиме близько півмільйона рублів. Прибуток же буде дорівнює півтора мільйонам рублів.

Бізнес по виробленню сирної продукції вимагає велику суму вкладень для старту. Приблизні витрати на виробництво сиру можуть скласти близько тридцяти мільйонів рублів.

Термін окупності при таких колосальних витратах становить близько трьох-чотирьох років. Процес виготовлення дуже складний і вимагає постійного контролю. Але разом з цим ця діяльність приносить високий дохід і користується великим попитом у населення.