В першу чергу потрібно визначитися з цільовою групою, тобто на яких гостей ресторан буде розрахований.

бізнес-ідея відкриття невеликого ресторануВибрати тему оформлення, сформулювати бізнес-ідею і цілі.

Бізнес по відкриттю невеликого ресторану

Ресторани бувають різні — французької, італійської, кавказької кухні, пельменні, чебуречні, кондитерські і так далі.

Якщо концепція обрана, варто переходити до наступного етапу.

Як організувати бізнес з відкриття невеликого ресторану

Вибір місця під ресторан грає важливу роль:

У спальному районі, серед багатоповерхівок, в безлюдних місцях — ресторан не принесе великих прибутків, якою б чудовою була реклама.

Потрібно вибирати добре прохідні місця, бізнес-центри, центральні вулиці, навіть вокзали, тоді можливо втриматися на плаву, а можливо і розвиватися надалі.

 

Режим роботи ресторану

Режим роботи — його потрібно визначати, виходячи з концепції закладу, якщо ставка робиться на сніданок, варто починати роботу з 6-7 ранку, якщо на бізнес-ланч, можна відкриватися не раніше 10 годин, якщо ж акцент зроблений на вечерю, варто продовжити роботу ресторану до 1-2 годин ночі.

Меню невеликого ресторану

Меню. Тут все залежить від фантазії, найголовніше, меню повинно бути зрозумілим, краще використовувати фотографії готових страв і напоїв.

Варто обмежитися декількома позиціями в кожному пункті — супи, другі страви, закуски, десерти і так далі — по 3-4 найменування в кожному буде для початку досить.

бізнес-ідея відкриття невеликого ресторану

Устаткування ресторанного бізнесу

Обладнання коштує вибирати російського виробництва, воно значно дешевше, а за якістю не поступається закордонним аналогам. Тут варто працювати в парі з фахівцем, який допоможе грамотно розставити прилади на кухні, щоб було функціонально і безпечно.

Вибір постачальників дуже важливий, не варто гнатися за дешевизною, потрібні партнери, налаштовані на довгострокові відносини, які стежать за якістю поставляються ними продуктів і бережуть свою репутацію.

Краще замовляти часто, але в малих обсягах, щоб не залежується, та й для зберігання меншої кількості інгредієнтів потрібні невеликі площі, холодильники, морозильники та інше, а для початківця бізнесмена економія дуже важлива.

Краще вибрати кілька постачальників, щоб підстрахувати свій бізнес від непередбачених ситуацій.

Алкоголь вимагає ліцензію на продаж, про це варто подбати заздалегідь, т. К. Напої з бару складають значну частку у виручці ресторану.

Дозволи. Для відкриття точки з продажу продуктів харчування, обов’язково дозвіл фахівців — пожежних, санітарних служб та інших.

Набір персоналу. Варто дуже серйозно підійти до цього питання. Насамперед виберете бухгалтера з хорошим досвідом і зв’язками, тоді робота спочатку піде легше.

Офіціанти, бармени, прибиральниці можуть бути навіть студентами, але дуже важливо визначати серйозність їх ставлення до роботи, краще відразу визначити систему штрафів і заохочень, для мотивації співробітників. Природно кухаря повинні бути з досвідом.

Фінансові вкладення. Це питання останній в списку, але найголовніший за значенням. Нова справа категорично не можна відкривати на позикові кошти, особливо у банків і під відсотки.

Якщо є сформульована ідея для відкриття ресторану, написаний детальний фінансовий бізнес-план, зроблені всі розрахунки, можна почати збирати гроші. Звичайно, хочеться реалізувати свою мрію скоріше. В такому випадку шукайте інвесторів, але тоді і заробленої прибутком доведеться ділитися.